Gunnar Edvard Knudsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

9. august 1920

Død

2009

Foreldre

Edvard og Anna Knudsen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Larvik

Bosted

Larvik

Relasjon til fylke

VestfoldUtlandet

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 35762, NY 17451.

  Fra registreringskort datert 23. februar 1942: "Situations past 5 years: Car driver (delivery wagon) 2,5 years & at sea 2,5 years".

  Far Edvard Marius Knudsen: https://www.krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/612643/

  Informasjon om dokumentarfilmen "Gunnar Knudsen - krigsseiler og tidsvitne":

  "Rett etter folkeskolen reiste Gunnar til sjøs – og det skulle ta over åtte år før han fikk se familien sin igjen. Etter krigsutbruddet var han med på å bringe livsviktige forsyninger til de allierte styrkene [...]. Først tidlig på 2000-tallet fortalte han om sine opplevelser og ble et aktivt tidsvitne med Aktive Fredsreiser. Gunnar Knudsen er dekorert med Frankrikes høyeste militære orden for sin innsats".

  "Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser":

   "7. januar 1943 smalt det. ”D/S Akabahra” hadde gått ut fra Philipsville og var ikke mer enn kommet ut i åpent farvann før de ble utsatt for et kraftig flyangrep fra 15 fly. Disse var utrustet med torpedoer, og nå slapp de sin dødbringende last. Det ble gjort et dypt innhogg i konvoien, og en av båtene som ble rammet var båten Gunnar var på. I løpet av sekunder var skipet kløvd på midten, som om en mektig jernneve hadde rammet det. Mens jernrester og andre skipsdeler fløy rundt ørene på mannskapet, klarte de utrolig nok å komme seg i den ene livbåten.

  Rundt dem var det som et eneste stort inferno av brennende olje, sjøfolk som fortvilet ropte om hjelp, samtidig som angrepet fortsatte med uforminsket styrke. Flere hundre sjøfolk ble drept denne dagen.

  Mannskapet på  ”Akabhara” hadde klart seg, men det gikk ikke mange minuttene før de igjen fikk en følelse med krigens barbari. Flyene kom tilbake, og denne gang var det livbåten som var deres mål. Heldigvis kom mørket, og vi ble ganske snart skjult for flyene, sier Gunnar stille.

  Senere på natten ble de plukket opp av den engelske destroyeren HMS Bicester. Den brakte mannskapet  til en havn i Nord-Afrika. Her ble Gunnar og det øvrige mannskapet plassert i en samleleir og deretter sendt tilbake til England igjen".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Stiftelsen Arkivet

  Dokumentarfilm "Gunnar Knudsen - krigsseiler og tidsvitne" av Rune Sørlie og Yngve Rakke. Informasjonen er hentet fra Vestfoldarkivet og Samlingsforvaltningens invitasjon til filmlansering 6. juni 2017.

  Utfyllende historikk ved Aktive fredsreiser (boken "Fra krigsseiler til Aktiv Fredsreiser"), av Oddvar Schjølberg: http://www.aktive-fredsreiser.no/administrasjon/tidsvitner/tidsvitne_knudsen-g.htm

  RA/S-3545/G/Gi/L0006