Thorstein Findal

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

3. januar 1901

Død

23. juli 1943Årsak: Krigsforlis

Foreldre

Kristian & Anne Marie f. Hansdatter Findal

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Bamble

Bosted

Krabberødstrand, Bamble

Relasjon til fylke

Telemark

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 1045, NY 25685.

  "Torstein Findal", Gunnar Sem, Bamble gjennom tidene, årsskrift 2020, Bamble historielag, s. 98-99:

  "Han var født i Sortebogen i januar 1901, eldst i barneflokken til Kristian Findal og Anne Marie Hansdatter. Kristian og Marie drev landhandel i Findal fra 1901 til 1916, men flyttet sistnevnte år til Krabberødstrand hvor de bygde hus med butikklokale i sokkeletasjen, og lagerhus med brygge på den andre siden av veien. Kristian hadde nemlig en stor seildrevet frakteskøyte, og Torstein var sikkert mannskap på farens fartøy. Ved en anledning [...] ble Torstein også titulert som "kontorist", trolig som ansatt i firmaet til foreldrene. Senere utdannet han seg som maskinist og ble sjømann.

  Torstein var populær. Folk i Strand husket ham som en kvikk og morsom unggutt med mange venner. Han bodde lenge hjemme, men i 1937 ble han gift med Konstanse Amundsen fra Krabberødstrand. Paret fikk leilighet i det såkalte Granrud-huset, nabo til Torsteins foreldrehjem. Men hvetebrødsdagene ble ikke så mange, for Torstein måtte snart dra på sjøen igjen. Under krigen seilte han med tankskipet "Alcides" som lenge var i fart på Midt-Østen og Australia".

  Våre falne:

  Gift 1937 i Bamble med Konstance Amundsen, f. 1907 s. st. Var 3. maskinist på m/t Alcides og omkom da skipet ble torpedert 23. juli 1943 av en japansk u-båt, på vei fra Abadan til Fremantle.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  VG Våre falne

  "Torstein Findal", Gunnar Sem, Bamble gjennom tidene, årsskrift 2020, Bamble historielag, s. 98-99.