Bjarne Dalane

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

1. desember 1908

Foreldre

Tordis Dalane.

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Iveland

Bosted

Iveland, Kristiansand.

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Har stillinger

1. TelegrafistTelegrafist / Sekretær

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 35069, NY 11567.

  "Iveland. IV. Okkupasjon 1940-45":

  "Etter militærteneste i Garden gjekk Bjarne gjennom radioskole.  Han hadde først tatt artium ved å lese på fritida. I 1931 kunne han mønstre på ein norsk båt som lettmatros, men han var også telegrafist. Dette var nok ein uvanleg kombinasjon. Båten gjekk i trelastfart, og det var turar til England, Afrika og Arkhangelsk. Då Bjarne hadde vore seks år på sjøen, gjekk han i land og drog til Arendal på styrmannsskule. Etter 10 månader, altså i 1938, mønstra han på att. Og sidan krigen då kom, blei det åtte år før han kom heim att. Det blei tankfart rundt om i verda nå. Bjarne Dalane seilte ennå som telegrafist, for på båten var det mange med styrmannsutdanning".

  "I 1940, då krigen kom til Norge, var Bjarne Dalane i stykkgodsfart mellom USA og landa på dei Karibiske øyene.  Han hadde just før det arbeidt i land i New York ein periode. Han var på ein tankbåt som gjekk på Mexico og austkysten av Amerika då dei fekk meldinga om invasjonen. ”Me var som meir og mindre lamslåtte alle saman”, har Bjarne fortalt".

  I "dokumenter" kan man lese videre om Dalane sin tid som krigsseiler.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  "Iveland. IV. Okkupasjon 1940-45" (2004) av Øina, Salve (red.) og Karstein Lie (red.)