Karl Johan Andresen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

14. august 1917

Foreldre

Fabrikkarbeider Arthur og Klara Andresen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Kristiansand

Bosted

Vikeland st. Kristiansand

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Lemper

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 86289, NY 33530.

  Rømte fra DS Halse da skipet kjørte langs svenskekysten. I Sverige ble plassert ombord i de norske Kvarstadskipene som lå i Gøteborg.

  Søkte de norske myndigheter om å bli overført til norske skip i alliert fart. Ble overført fra Sverige til England med fly i oktober 1944.

  RA, Utenriksstasjonene, Legasjonen/Ambassaden i Stockholm, D/Da/L0394: Avhørsrapporter, flyktningenr.
  8070-9000, 1940-1945, s. 219:

  "Jeg var tilsjöss fra 1932 til krigsutbruddet - i utenriks fart. Etter krigen har jeg jobbet et par mnd. på Vikeland fabrikker og senere på tyske anlegg - sist for firma A-S Konstruktion, på festningen Landehobde ved Mandal. Den 4. sept. tok jeg frivillig hyre med "Halse" Bugges Rederi, Mandal. Grunnen til at jeg tok denne hyre er at jeg mente å kunne få römme til Sverige, fordi der ikke er til å holde ut heime på grunn av all tvangen. Jeg hadde ikke gjort noe heime som gjör at jeg var nödt for å stikke.

  Halse gikk på Norge Tyskland - På oppturen fra Hamburg mens båten lå for ankers utafor Marstrand, stakk jeg sammen med 2 karer til, det var 8774 Jensen og 8776 Hansen. Kjente ikke disse för jeg kom ombord. Jensen og jeg var blitt enige om å stikke når det ble anledning. Den 2.ds. stakk vi fra båten om natta kl. 3-1/2 4. Hansen var med og hjalp ved å sette en båt på vann og da tok Hansen likesågodt med han også. Vi rodde ca 3 kvarter. Der var ialt ti tyskere ombord som vakt - Der var ingen ombord som merket at vi stakk for det var jensen og meg som hadde vakta. Jensen hadde sagt meg at heller ikke han likte den tvang som var i landet og ville derfor stikke".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Publikumshenvendelse til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter (RA, Utenriksstasjonene, Legasjonen/Ambassaden i Stockholm, D/Da/L0394: Avhørsrapporter, flyktningenr. 8070-9000, 1940-1945, s. 219)