Gunnar Martinius Halvorsen Andersen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

7. februar 1900

Død

23. august 1964

Foreldre

Mor: Tomine. Andersen

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Tromøy, Arendal

Bosted

Gjessøya, Tromøy, Arendal

Relasjon til fylke

Aust-Agder

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Har seilt for rederi

Kjente utdannelser

Skipsførerskole

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 6028, NY 9228.

  Gift med (jf. London-kort): Ugift.

  02/03/1944 til 15/06/1944: Tjenestegjorde i Den norske Marine

  Kristen Taraldsen, Frihetens seilas: krigsseilere fra Aust-Agder i uteflåten 1939-45. s. 29:

  "Gunnar Martinius Halvorsen Anderssen fra Gjessøya på Tromøy overtok den 6. september 1938 kommandoen på M/S TROPIC STAR av Oslo. Anderssen fikk en uvirksom periode i begynnelsen av krigen. Det hadde sammenheng med at TROPIC STAR ble liggende i Durban i Syd-Afrika gjennom hele 1941. Skipet hadde ankommet dit den 5. desember 1940 fra Table Bay. Det forlot ikke Durban igjen før den 12. februar 1942. Årsaken til det lange oppholdet er ikke kjent, men trolig skyldtes det et påkrevd verkstedsopphold".

  Mannskapet på M/S TROPIC STAR fant og reddet så besetningen fra det torpederte amerikanske lasteskipet SS PIPESTONE COUNTRY.

  "To dager senere, den 24. april [1942], oppdaget utkikken på TROPIC STAR periskopet på en ubåt. De reddede amerikanske sjøfolkene kom nå godt til nytte. Fem av dem var nemlig utdannet som kanoner. (TROPIC STAR hadde ikke på dette tidspunkt opplærte kanonmannskapet). Amerikanerne bemannet skipets kanon og avfyrte flere skudd mot ubåten. Den ble åpenbart skremt og dykket.

  Det var den tyske ubåten U-576 (Heinicke) som forsøkte å få has på sitt bytte. Ubåten avfyrte en torpedo mot TROPIC STAR, men det viste seg at det var en "dud" (blindgjenger). Kystvakten ble omgående varslet. Et fly ble sendt ut. TROPIC STAR slapp fra den nifse affæren med en bulk i skutesiden. De 23 amerikanske sjøfolkene ble satt i land i Boston. [...]

  Skipsfører Anderssen mønstret av TROPIC STAR den 11. september 1943 i New York. For resten av krigens varighet seilte han som 2. styrmann. Etter krigen fortsatte han å seile, men ble så fører av Skilsøy-fergen. Denne stillingen innehadde han i flere år".

  Kilder

  Kristen Taraldsen, Frihetens seilas: krigsseilere fra Aust-Agder i uteflåten 1939-45. Stiftelsen Arkivet, 2010

  RA/S-3545/G/Gg