Åge Skjærstad

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

21. oktober 1922

Foreldre

Ingemar Karenersen Skjærstad født, Åmot i Hedemark i 1891 og hustru Tonette Svensdatter Skjærstad født Ovedal f. 9.april 1889

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Tonstad i Sirdal

Bosted

Aurebekk, Mandal

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Flåtetilhørighet

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 34653.

  Historikk v/ Knut Lindseth:

  Åge Skjærstad er født på Tonstad i Sirdal 21. oktober 1922, men allerede i 1925 flyttet familien til Grimestad i Øyslebø (i dag Marnardal kommune). Skjærstad mønstret 1. januar 1940 ut med D/S Novasli (Jens Samuelsen, Farsund). Da D/S Novasli ble brannbombet i Swansea på nyåret 1941, mønstret Skjærstad ut med M/T Polykarp (Einar Rasmussen, Kristiansand). 15. mars 1941 ble M/T Polykarp oppbragt av det tyske slagskipet "Scharnhorst", som satte tysk mannskap om bord. Dermed ble kursen satt mot Bordeaux i Frankrike. Etter ankomsten dit ble mannskapet sendt til en fangeleir like ved. Herfra ble de sendt videre til fangeleiren Marlag und Milag Nord, som lå i nærheten av Hamburg. Etter en måned ble mannskapet sendt til Norge med det tyske fangeskipet "Donau", som ankom Oslo i begynnelsen av mai 1941. Skjærstad reiste så hjem til Øyslebø. Åge Skjærstad har bodd på Aurebekk, like utenfor Mandal siden 1963.

  Da den unge Åge Skjærstad skulle reise til Farsund for å mønstre på D/S Novasli fant faren, Ingmar Skjærstad, ut at han ville følge sønnen til Farsund. Det viste seg da at D/S Novasli hadde behov for en smører (oiler), og Ingmar Skjærstad fikk da spørsmål om han var interessert i å mønstre for en tur. Dette gjorde han. Så kom krigen, og Ingmars og Åges historie faller da sammen til de kommer tilbake til Grimestad i mai 1941. Ingmar Skjærstad var født i Åmot i Hedmark den 27.4.1891, døde i Øyslebø i 1959.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

  Knut Lindseth