Olai Olaisen Sørvang

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

15. august 1884

Død

11. februar 1969

Foreldre

Lina og Bernt Iglebæk

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Vanse

Bosted

Palle Rosenkrantsgt. 14, Kristiansand

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Annet

 • Deltok i 1. verdenskrig
 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 25717, NY 5209.

  Gift med (jf. London-kort): Anne Sofie Sørvang.

  Norges skipsførere:

  "Reiste til sjøs 1904 med skonnert "Bams" av Kristiansand .Styrm.eks.1908 og skipsf.eks. 1912 i Kristiansand. Styrmann med bark "Lillesand" og dampskipet"Jylland". Ble i 1932 fører av "Jylland"tilh. Christiansands D/S. Gift. 2 barn.

  Etter det store sjøslaget ved Jyllands vestkyst 1916 påtraff man miner, livbåter, vrakgods og en masse lik av marinefolk iført livbelter. 

  Onsdag 14.juni 1916 på reise Kristiansand til Fredrikshavn kl.1000 påtraff man en stor flytende torpedo. Da den lå farlig for seilasen besluttet de å forsøke å få den slept til land. Båt ble satt på vann. 1.styrmann og en matros gikk i båten og fastgjorde en wire rundt torpedoens propellakse. Deretter begynte slepingen.Det ble signalert til Skagen hvor marinefolk var stasjonert at de hadde torpedo på slep,men da ingen fartøy kom ut måtte man fortsette til Fredrikshavn. Båt med bøie,anker og flagg,ble gjort klar og bätsmannen gikk i den for å forankre torpedoen utenfor havnen og holde vakt ved den. Farten ble sakket av og kapteinen ga ordre å la gå sleperen. Plutselig forsvant torpedoen under vann og straks etter lød et voldsomt smell og en kolossal vannsøile
  stod høyt i været. Ingen skade ble forsaket."

  Andre verdenskrig:

  Under hele andre verdenskrig seilte Sørvang på M/T Polycastle. Se vedlagt dokument hvor skipsreder Einar Rasmussen takker Sørvang for dette.

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg/

  Privat arkivmateriale/Stiftelsen Arkivet

  RA/S-3545/G/Gi/L0009