Mathias Johannes Hansen Hjelle

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

22. juli 1895

Død

21. januar 1974

Foreldre

Hans Zakarias Hjelle, f. 1853, d. 1947, og Randi Hesteflot Hjelle, f. 1860, d. 1950

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Volda

Bosted

Dalsbygd pr Ålesund

Relasjon til fylke

Møre og Romsdal

Annet

 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 48791, NY 33586.

  Følgende er hentet fra brev fra Hjelle til Direktoratet for sjøfolk, datert 3.8.1973:

  "Under optur fra Antarktis våren 1940, blev vår ekspedisjon beordret til Trinidad av Engelsk vagtskip, med ankomst til Port of Spain i midten av april. Ekspedisjonen fikk fortsette til Statene noen dage senere, mens 4 hvalbåter blev tilbakeholdt, derav "Ørnen 3" og "Thorvard". - I løpet av mai-juni blev båtene overtatt av den engelske marine, og blev efterhvert ombygget for minesveeping og patruljetjeneste. Ved overtagelsen fikk vi også henstilling fra Rederiets kontor i New York, at mannskapene måtte stå ombord.

  Som Sertifikat viser, stod jeg ombord i ovennevnte båter hele tiden, med unntak av 2-3 mdr. da jeg blev beordret til H.M.S. "Atwood". "Thorvard" blev overlevert til Rederiet Thor Dahl A/S i Sandefjord ca. midten av november 1945, med avmønstring 12.3.1946".

  Følgende er hentet fra brev fra Hjelle til Direktoratet for sjøfolk, datert 3.8.973:

  "Vi mønstret på denne kontrakt på det Norske vice-konsulat i Port of Spain, den gang betjent av en Engelskmann. Og siste krigsår oprettet Notraship kontor i Port of Spain, med en kaptein Øren som bestyrer, og som var til god hjelp for oss under avviklingen der.

  Vi hadde vårt virkefelt med sveeping og patruljetjeneste på utsiden, hvor det eftersom tiden gikk, stadig var løsrevne miner fra det utlagte minebelte, i den sterke utgående strøm [fra] Gulfen. Og da torpederingen var som værst utenfor de Westindiske øyer, gik det også hårdt utover båtene som gik i bauxit-traden British Guiana-Trinidad. Og da det blev besluttet å sveepe kanal gjennem minebeltet for sydenden av Trinidad, så de nevnte båter fikk gå der, var vi også med på den siste oprenskning der.

  En morgen vi kom til Barbados for dokking, hadde nettop en ubåt ødelagt hele torpedo-nettet rundt havnen, og vi fikk flere ukers job, for å slæpe på plass nye seksjoner. [...]

  Skal også få nevne, at vi efter og ha vært i Oslo og ordnet op, ved hjemkomsten til Sandefjord en sen kveld, blev mottatt, foruten en representant fra Rederiet, også av en representant fra Notraship, som bød oss til fritt ophold for natten på hotel Atlantic, den gang regnet som byens beste". 

  Privat arkiv:

  Gift 27.08.1918 med Ragnhild Erikka Andrea Brune, 23.07.1891, d. 04.04.1977

  Barn: 5.

  Var påmønstret HMS ATWOOD perioden 26. februar 1945 til 11. mai 1945 med stillingstittel "Commanding Officer".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Stiftelsen Arkivet