Johan Fredrik Jakobsen Aaros

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

11. januar 1911

Død

12. august 1943

Foreldre

Ole Johan Jakobsen, f. 1868, og Olga Elisabeth f. Nilsen, f. 1882 i Søgne

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Søgne

Relasjon til fylke

Vest-Agder

Flåtetilhørighet

Tilknyttet mønstringsdistrikt

Har stillinger

StyrmannU.d.m. (Utskrevet dekksmann)

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Sjøforsvarets londonarkiv:

  Antatt i Marinen: 23. oktober 1940 som u.d.m.

  Sivil stilling: Styrmann.

  Sivil utdannelse: Styrmanns- og radioskole.

  Sertifikater: Styrmanns- og radiosertifikat.

  Tidligere militærtjeneste: Hæren, Dumfries, 4 måneder som politi.

  Militær spesialutdannelse eller kurser: Signalkurs, Devonport. Spesiell tjeneste.

  Wikipedia:

  "Johan Fredrik Jakobsen Aaros (født 11. januar 1911, død 12. august 1943) var en norsk telegrafist og motstandsmann.

  Han var utdannet telegrafist og hadde fullført styrmanns- og skipperskole. Aaros oppholdt seg i Norge under angrepet på Norge 9. april 1940. I mai samme år seilte han med seilbåten «Lady Nancy» til England, der han tilsluttet seg Den kongelige norske marine. Aaros deltok i flere eskorteoppdrag ombord i jageren «Mansfield». I juni 1941 ble han medlem av Kompani Linge. Han krysset Nordsjøen med Shetlandsgjengen til Ålesund-distriktet med oppdrag som instuktør for lokale telegrafister.

  I februar 1942 fikk Aaros i oppdrag å avløse Linge-karen Odd Starheim som telegrafist på Helle i Flekkefjord. Shetlandsskøyta måtte imidlertid gjøre vendereis på grunn av omfattende havis og heftige angrep fra tyske fly.

  Vinteren 1943 deltok Aaros i Operasjon Carhampton som telegrafist. Opereasjonen viste seg å være en av de mest krevende operasjonene for Kompani Linge. Operasjonen gikk ut på å kapre noen tyske båter og føre dem over til Storbritannia. Etter at operasjonen var over, fikk Aaros og Tor Hugo van der Hagen i oppdrag å videreføre senderen i Kvås. Senderen ble lokalisert til ei hytte på Rudjordsheia, og oppdraget var å melde fra om skipstrafikk som passerte Lista og om ubåter i Farsund by. 12. august ble Aaros og van der Hagen overrumplet av Gestapo. Van der Hagen klarte å flykte, mens Aaros tok sitt eget liv for å unngå å bli arrestert".

  Våre falne:

  Omtalt med etternavn Åros. "Var sjømann, men rømte 2. juli 1940 til England i en seilbåt. Ble utdannet som fallskjermhopper og spionasjeleder og ble fenrik i Kompani Linge. Han drev spionasje i Norge og hjalp norske flyktninger å komme over til England eller til Sverige. Ble overrumplet av Gestapo i Kvås 12. august 1943 under en radiosending, og tok sitt eget liv for ikke å falle i tyskernes hender. St. Olavsmedaljen".

  Kilder

  Sjøforsvarets londonarkiv ved Marinemuseet i Horten: P.42. kort 271-272.

  Wikipedia

  Våre falne (vg.no)

  RA/RAFA-5156/G/Gb/Gba/Gbab/L0001