Leif Kristian Baumann

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

20. oktober 1925

Død

25. juli 2018

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Kiby, Vadsø

Bosted

Sandefjord

Relasjon til fylke

FinnmarkVestfold

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Kjente utdannelser

KokkeskoleStuertskole

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Londonregisteret:

  Registernummer under krigen: London 89195.

  Passasjer ved IDEFJORDS torpedering april 1945. Ombord 19.-22. april.

  Leif Baumann tildelt minnemedalje:

  Leif Baumann fra Sandefjord ble i dag 25. mars 2017, tildelt minnemedalje for sin innsats som krigsseiler under 2. verdenskrig. «Norge takker deg for innsatsen 1939 – 1945» står det gravert inn i den gullbelagte medaljen. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch delte ut minnemedaljen.

   - Det er viktig at vi markerer denne overrekkelsen og at historier som denne blir fortalt videre og ikke glemt, sa ordfører Bjørn Ole Gleditsch, da han hilste Leif Baumann velkommen til en enkel markering med bløtekake og kaffe i rådhuset fredag ettermiddag.

  Leif Baumann ble født i Kiby i Vadsø og var bare 14 år da krigen brøt ut i Norge. I begynnelsen av krigen seilte han hjemme på kysten i nord og var utsatt for angrep fra både tyske og russiske fly. Mot slutten av krigen ble han rekruttert i Nortraship og reiste ut med den norske handelsflåten. Hans første tur skulle gå med "Idefjord"  til Skottland.  Skipet ble truffet av torpedoer fra en tysk ubåt på vei til Murmansk, og hele mannskapet måtte gå i livbåter da skipet tok inn vann. Baumann selv ble hengende i armene etter en line og klarte til slutt å komme seg opp i livbåten.  Etter en grundig undersøkelse på militærsykehuset i Poljarnoe like ved Murmansk ble mannskapet plukket opp av en engelsk båt og seilt til Glasgow i Skottland, der de kom inn på selve fredsdagen.  Da hadde Leif Baumann ennå ikke fylt 20 år.

  Etter den tyske kapitulasjonen var han med til Østen med en engelsk tankbåt og ble dermed med i krigens siste fase der, som ble avsluttet da atombomben falt.

  Etter krigens slutt utdannet Leif Baumann seg som stuert og hadde sjøen som arbeidsplass fram til pensjonsalder.

  Les den spennende historien fra Leif Baumanns beretning «Det er utrolig at jeg overlevde» på http://www.aktive-fredsreiser.no/biblioteket/krigsseilere/leif_baumann.htm

  Kilder

  RA/S-2081/F/Fe/Fea/L0009

  Boken "Krigsseilernes Evige Krig" 2014 av Oddvar Schjølberg.