Johan Anker Martinsen

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

11. august 1894

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Glemmen

Relasjon til fylke

Østfold

Sjøforklaring 1939 - 1945

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Privat arkiv:

  Martinsen var 1. vitne i sjøforklaringen vedrørende flyangrep på BIRI 26. oktober 1944. Se sjøforklaring for mer informasjon. Se "dokumenter" for avisutklipp (med intervju), og eget dokument med all fartstid.

  "En sjømann går i land", Aftenposten, august 1954:

  "Da Fred. Olsens "Jelø" ankret opp ved Langbrygga mandag hadde førstestyrmann Johan Martinsen gjort sin siste tur. Onsdag 11. august var den trauste sjømannen 60 år og nådde dermed aldersgrensen, etter 42 års fart, derav 39 år hos Fred. Olsen. Martinsen tok sin første hyre 16 år gammel med barken "Louise" av Fredrikstad og for senere med skonnerten "Pollux" og barkene "Romance", "Telefon" og "Sara", alle av Fredrikstad og alle i fart på Nordsjø- og Ostersjøhavnene. Etter å ha vært ombord i et par svenske steambåter et års tid kom Martinsen som matros til Fred. Olsens "Bruse" i 1915 og senere har han fart med båter i dette rederi.

  I 1926 ble Martinsen 2. styrmann på "Biri" og var i denne stillingen i 10 år inntil han i 1937 avanserte til 1. styrmann. Da "Biri" ble bombet av britiske fly og sank i 1944 kom Martinsen til "Jelø" som førstestyrmann".

  Kilder

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter