Edvard Nilsen Høines

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

26. juli 1918

Død

13. februar 2012

Foreldre

Kristian og Gurine Nilsen Høines

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Skudeneshavn

Bosted

Stavanger

Relasjon til fylke

Rogaland

Flåtetilhørighet

Har stillinger

Kjente utdannelser

Styrmannskole (r)

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 21733, NY 20140.

  Til styrmansskole i London 31. januar 1942.

  Privat arkiv avgitt til Stiftelsen Arkivet:

  I 1939 ble Høines innkalt til nøytralitetsvakt og var stasjonert på minelegger "GOR" da krigen i Norge brøt ut. Han var imidlertid dimittert da krigen brøt ut og kom seg over til Storbritannia sammen med annet marinepersonell. Han flyktet 5. mai 1940 fra Frøysjøen i Sogn og Fjordane over til Storbritannia sammen med mannskapet om bord D/S AKABAHRA. Skipet ble satt inn i den farlige kystfarten ved Storbritannia.

  Han påmønstret så 4. november 1940 D/S TOMMELITEN. På en av turene var skipet på vei opp Themsen da tyskerne satte i gang en stor flyoffensiv. Det var kveld, og mannskapet fikk beskjed om å skyte på fallskjermer med lysgranater som lyste opp bombemål. Mannskapet skjøt etter lysgranater hele natten så lenge de hadde ammunisjon. Ellers fortsatte han i kystfart med D/S TOMMELITEN frem til han mønstret av 28. mai 1941.

  Styrmannsskolen han var på var et gammelt jaktslott Nortraship hadde leid og som tilhørte en lord. To tennisbaner og en fotballbane tilhørte slottet, så de kunne slappe av etter øktene på skolen. Han fikk fullført eksamen, men opplevde episoder hvor alle måtte søke tilfluktsrom på grunn av tyske rakettangrep.

  Han påmønstret D/S RAGNHILD. Han fikk oppleve det harde vinterværet i Nord-Atlanteren 1942/1943 i transatlantisk fart. Etter invasjonen av Normandie, gikk skipet i forsyningstjeneste mellom Storbritannia og Frankrike. Dette fortsatte til slutten av november 1944.

  Etter avmønstring 29. januar 1946, dro han til Stavanger med M/S ASTREA og videre til Skudeneshavn med skip kalt "KVITSØY".

  Kilder

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter

  RA/S-3545/G/Gg

  Evig heder: krigsdeltakere fra sør- og vest-Karmøy 1939-1945. Av Peder Eliassen, Ludvig Thomassen og Thorbjørn Vikre. Lokalhistorisk stiftelse, 2000. S. 108-110.