Hans Markus Solberg

Informasjonen om registrerte krigsseilere er ikke nødvendigvis fullstendig. Eksempelvis vil mønstringer og utmerkelser for enkelte sjøfolk bli registrert senere, ettersom nye kilder blir gjennomgått.

Født

4. januar 1894

Død

21. april 1960

Kjønn

Mann

Nasjonalitet

Norge flaggNorge

Fødested

Stokke

Bosted

Virik, Sandefjord

Relasjon til fylke

Vestfold

Annet

 • Deltok i 2. verdenskrig
 • Ex gratia-arkivet:

  Registernummer under krigen: London 26021, NY 8506.

  Gift med (jf. London-kort): Gunda Solberg, ett barn.

  Reiste til Norge med M/S BRETAGNE 10. november 1945.

  "Sprang gjennom flammene og berget sitt skip" i Norges Handels- og Sjøfartstidende, 29. november 1945, s. 4:

  "I "Washingtonposten" finner vi en kort beretning om en norsk sjømannsdåd av visstnok helt enestående art. Den gjelder maskinist Hans Solberg fra Sandar, som under krigen med fare for sitt liv berget det skipet han for med, - nemlig motorskipet "Roseville" av Oslo, tilhørende A. F. Klavness & Co. A/S rederi.

  "Roseville", som er på 9265 t. dw., var på vei til New Guinea med tropper - da det tok til å brenne i maskinrommet. For å få slokket brannen sprang Solberg gjennom flammene og nådde fram til det sted hvorfra han fikk stoppet oljepumpene. "Roseville"s fører uttaler at det skyldes Solbergs mot og snarrådighet at skipet ble berget, og for denne sin heltedåd ble han i San Francisco i mai i fjor tildelt St. Olavs-medaljen med eikeløv. Han har fart ute under hele krigen og har senere også fått krigsmedaljen.

  Maskinist Solberg er 51 år gammel og har fart i Klaveness' rederi siden 1929. Nå er han nylig kommet hjem til Sandefjord på ferie, etter å ha vært med "Roseville" i åtte år. Dessverre er det ikke mulig å få ham til å fortelle nærmere om denne strålende bedriften, han er et av disse beskjedne mennesker som bare slår det hele bort og sier at det er ikke noe å snakke mer om".

  Kilder

  RA/S-3545/G/Gg

  Privat arkiv avgitt til Arkivet freds- og menneskerettighetssenter (Norges Handels- og Sjøfartstidende, 29. november 1945).